För den som inte gjort det förr, ej har tid över eller rent av saknar intresse är däckbyte-perioden väldigt jobbig. Tanken av att behöva spendera någon timme extra i garaget eller ute i skurarna med domkraften och muttrarna är långt ifrån lockande. Lugn, vi hjälper dig hitta rätt företag för däckbyte och rådgivning. Är det så att du är i behov av ett däckhotell hjälper vi mer än gärna dig hitta ett där dina däck bevaras under vinter/vår-säsongen. Vill du däckbyte i tid och vill hitta en bilverkstad som passar dig bäst är det viktigt att vara ute i god tid.


Har du koll på…?

Lagen om vinterdäck säger att:

  • Vinterdäck (dubbade eller dubbfria) måste användas från den 1/12 till 31/3 när vinterväglag råder.

  • Dubbdäck får användas mellan 1/10 och 15/4 eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli.

Så här går det till – steg för steg

Observera, detta är en mer detaljerad däckbytesprocess. Den skiljer sig säkert från hur du byter dina däck men det beror på att denna process utförs av proffessionella som tar betalt för däckbyte. Så här brukar däckbyten gå till hos verkstäder:

  1. Kontrollera först och främst att fälglåsnyckeln finns på plats om bilen är utrustad ned fälglås.
  2. Hjulens nav rengörs från smuts och rost och de rengörs både invändigt och utvändigt.
  3. Skick och slitage kontrolleras på både aktuella däck och de som ska sättas på. Ifall mönsterdjupet är för dåligt eller däcken för snedslitna kan nya däck rekommenderas.
  4. Däckens rotationsriktning kontrolleras så de hamnar på rätt position på bilen. De däck med störst mönsterdjup placeras bak på bilen. 
  5. Hjulbultarna kontrolleras så att konan stämmer överens med fälgen. För vissa bilar skiljer sig sommar- och vinterhjulen. Glöm inte att ta med eventuell extra uppsättning om det förekommer. Gängan kontrolleras och smörjs vid behov. Konan görs ren från fett och smuts.  
  6. Vi ser till att hjulbultarna blir åtdragna med rätt moment. Efter 10 mil bör de kontrolleras. Vill du, och har möjlighet, kan du naturligtvis göra det själv också.
  7. Lufttrycket i dina däck mäts. Rätt lufttryck är viktigt med tanke både på bränsleförbrukning, miljö och för däckens livslängd. Är din bil utrustad med TPMS brukar verkstäder ha utrustning och kunskap för att hantera det med.